Het Duitse kabinet keurde woensdag een wetsvoorstel goed om de meeste nieuwe olie- en gas-cv ketel vervangen systemen te verbieden, zei de minister van Economische Zaken. Het beleid is bedoeld om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar critici waarschuwen dat het kostbaar kan zijn voor arme gezinnen.

Vorige maand kwam de regeringscoalitie van Berlijn overeen dat bijna alle nieuw geïnstalleerde verwarmingssystemen in Duitsland voor 65% moeten draaien op hernieuwbare energie in zowel nieuwe als oude gebouwen.

Rapporteer advertenties

Het plan maakt deel uit van de ambitie van Duitsland om klimaatneutraal te worden, aangezien de bouwsector vorig jaar verantwoordelijk was voor 112 miljoen ton broeikasgasemissies, ofwel 15% van de uitstoot van het land.

Onder de maatregel, die Reuters zag, zouden huizen ook hernieuwbare elektriciteit, stadsverwarming, elektrische verwarming of warmtepompen op zonne-energie kunnen gebruiken als acceptabele alternatieven voor verwarming op fossiele brandstoffen.

Het beleid stuitte op weerstand binnen de coalitie van premier Olaf Scholz, waarbij critici zeiden dat het te duur en te belastend was voor huishoudens met lage en middeninkomens en huurders.

Adverteren · Scroll om verder te gaan.

Rapporteer advertenties
Zo’n wijziging zou de Duitsers 10 miljard euro kunnen kosten, zo bleek uit het wetsontwerp. De kosten zullen dalen tot $ 5 miljard, aangezien Berlijn ernaar streeft hernieuwbare energie uit te breiden en de productie van warmtepompen te verhogen om conversies goedkoper te maken.

De overheid geeft 30% subsidie voor koopwoningen en nog eens 10% subsidie als de eigenaar eerder dan wettelijk verplicht kiest voor klimaatvriendelijke verwarming, ongeacht het huishoudinkomen.

Huiseigenaren met een inkomensafhankelijke bijstandsuitkering kunnen voor ombouw 20% extra subsidie krijgen.

Deze financiering komt uit het Klimaatfonds, een extra budget om groene investeringen te stimuleren, en zal ongeveer 180 miljard euro uittrekken.

“De financiering is veiliggesteld”, zei minister van Financiën Robert Harbeck tegen verslaggevers terwijl hij het wetsvoorstel aankondigde tijdens een persconferentie. Habeck weigerde cijfers te geven over hoeveel dit de regering zou kosten, maar het zou “gematigd” zijn.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *